1,041 Atlet OKU Sertai Sukan SOM

By Anita

Acara boling turut dipertandingkan dalam Kejohanan Sukan Special Olympics Malaysia (SOM)

Kerajaan negeri berharap atlet Orang Kurang Upaya (OKU) sukan Special Olympics Malaysia (SOM) dapat mewakili negara ke persada Sukan Paralimpik Antarabangsa, di Rio De Janeiro, Brazil pada 2016.

Usaha itu mampu mengubah persepsi dan mengubah stigma masyarakat umum terhadap golongan itu, selain menaikkan imej negara di persada antarabangsa.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, berkata dia bangga kerana penganjur memilih Terengganu sebagai tuan rumah kejohanan sukan SOM yang menghimpunkan 1,041 atlet OKU ketegori masalah pembelajaran membabitkan 15 kontinjen dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Katanya, sukan itu membuktikan masyarakat umum tidak mengabaikan golongan OKU untuk bersama-sama aktif dan menampilkan bakat dalam bidang sukan.

“Sukan kini menjadi agenda penting dalam arus pembangunan negara kerana dapat melahirkan generasi sihat di kalangan masyarakat umum dan juga golongan OKU,” pada Majlis Perasmian penutup kejohanan SOM, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Teks ucapan beliau dibacakan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu (Speaker), YB Mohd Zubir Embong.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri, Muhammad Pahemi Yusof dan Pengarah Jabatan Kebajikan Negeri, Zuhami Omar.

Kejohanan yang berlangsung selama lima hari, berakhir hari ini (28 Mei) menampilkan enam acara dipertandingkan iaitu olahraga , bola sepak, bocce, renang, boling dan renang .

Sebanyak 409 pingat menjad rebutan di mana 142 bagi pingat emas, 136 (pingat perak) dan 131 bagi pingat gangsa.

Dato’ Razif turut memberitahu, dia percaya sukan SOM mampu menunjukkan peningkatan dari segi mutu dan persembahan atlet OKU pada kejohanan akan datang..

“Penglibatan pelbagai agensi kerajaan berkaitan, Pertubuhan Sukarela Kebajikan dan ibu bapa golongan itu cukup penting bagi memastikan kejohanan sukan seumpama ini terus mencipta nama,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram