Anwar Tarik Diri Tanding Presiden PKR

Dato’ Seri Anwar Ibrahim sah menarik diri daripada bertanding jawatan presiden PKR pada pemilihan parti itu bermula Jumaat ini, lapor Bernama.

Keputusan Anwar itu sekali gus menyaksikan isterinya, yang juga penyandang jawatan presiden parti, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail diumum menang tanpa bertanding dan mengekalkan jawatan yang disandang sejak penubuhan PKR pada 1999.

Pengarah Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR, Dato’ Johari Abdul, ketika mengumumkan perkara itu berkata Anwar membuat penarikan diri itu menerusi surat bertarikh 19 April 2014 yang dihantar kepadanya.

“Beliau tidak menyatakan sebab penarikan dirinya dalam surat tersebut dan bagi saya sebagai pengarah pemilihan parti, cukup sekadar diberitahu tentang penarikan diri itu sahaja.

“Tetapi saya difahamkan bahawa pasukan peguam belanya menasihati beliau supaya memberi tumpuan kepada kes mahkamah yang dihadapinya,” kata Johari pada sidang media berhubung isu-isu semasa pemilihan PKR di Kuala Lumpur, semalam.

Johari berkata, walaupun Anwar telah menarik diri, namun nama dan gambar beliau tetap akan dicetak pada kertas pemilihan dan deposit pencalonannya sebanyak RM9,000 tidak dikembalikan.

Pada proses pencalonan pada 29 Mac lalu, Anwar dan Dr Azizah diumumkan sebagai dua calon yang akan merebut jawatan presiden PKR pada pemilihan PKR yang dijadual bermula Jumaat ini hingga 11 Mei.

Dalam pada itu, Johari berkata pihaknya menerima banyak aduan berhubung kelayakan calon yang bertanding pada pemilihan itu termasuk bagi jawatan peringkat tertinggi parti.

Katanya Jawatankuasa Aduan PKR akan meneliti setiap aduan tersebut berlandaskan peraturan dan perlembagaan parti bagi menentukan sama ada aduan tersebut benar.

Pemilihan PKR itu dijalankan secara berperingkat mengikut negeri bermula Jumaat ini di Lawas, Sarawak, diikuti keesokan harinya di kawasan lain di Sarawak serta Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Seterusnya, ia diadakan di Johor dan Melaka pada 27 April; Kedah, Perlis dan Sabah pada 3 Mei; Pulau Pinang, Perak dan Sabah pada 4 Mei; Negeri Sembilan dan Wilayah Persekutuan pada 10 Mei dan Selangor pada 11 Mei.

Sekitar 10,000 calon bertanding pelbagai jawatan sama ada di peringkat cabang dan pusat dengan 496,923 anggota parti itu layak mengundi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *