Beautiful Terengganu Ke Johor, Sasar 100,000 Pengunjung

By kirthiga

‘Beautiful Terengganu’ 2016 yang dijenamakan semula dari Pesona Terengganu 2015 bakal berlangsung selama lima hari bermula 23 hingga 27 Mac ini di perkarangan pusat beli-belah Angsana Johor Bahru, Johor.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Razif Abd Rahman berkata penganjuran Beautiful Terengganu pada kali ini diberi sedikit kelainanan jika dibandingkan pada tahun lepas.

Beliau berkata, berikutan daripada keadaan kewangan semasa yang tidak memberangsangkan, bajet bagi penganjuran Beautiful Terengganu 2016 di Angsana Johor Bahru dikurangkan.

“Pada program kali ini, usahawan-usahawan yang menyertainya diminta untuk mengeluarkan sedikit bajet sendiri.

“Selain itu, kita akan gunakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bagi membantu kerajaan negeri dalam menjayakan program ini,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Majlis Pra Pelancaran Beautiful Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir Speaker DUN, Dato’ Mohd Zubir Embong; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Osman Muda dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Dan Kebudayaan, Dato’ Mohd Jidin Shafee.

Dalam pada itu, Ahmad Razif berkata penganjuran program tersebut mensasarkan lebih daripada 100,000 pengunjung hadir ke situ sepanjang lima hari ianya berlangsung.

“Saya dimaklumkan oleh pihak Angsana bahawa purata pengunjung yang hadir ke situ hampir mencecah satu juta orang seminggu terutama ketika musim cuti.

“Semasa program ini berjalan, terdapat dua cuti umum untuk negeri Johor dan Singapura. Jadi tiada alasan untuk kita cipta rekod lebih baik daripada perlaksanaan Pesona Terengganu di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada tahun lepas,” katanya.

Tambahnya, pada tahun ini, hanya usahawan terbaik yang akan dibawa ke program Beautiful Terengganu dimana mereka telahpun dibuat pemilihan.

Katanya, pertandingan di peringkat daerah telahpun dilakukan bagi mencari usahawan terbaik untuk dibawa menyertai program tersebut.

Disamping itu, Ahmad Razif berkata usahawan yang akan dibawa ke Beautiful Terengganu turut akan dipantau dalam menetapkan harga barangan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram