Buat Laksa Terengganu Secara Tradisional Masih Subur Di Kampung Langgar

By kirthiga

Menjadi  kelaziman bagi penduduk Kampung Langgar, Kuala Berang sejak 100  tahun lalu, bergotong-royong menghasilkan laksa Terengganu secara tradisional.

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Dan Kemajuan Kampung (JKKK) Raja Ahmad Soufi Sulaiman berkata, bermula daripada meredam beras sehingga menjadi menu, dilakukan beramai-ramai di tepi Sungai Kodok, Kampung Langgar.

Katanya, tradisi yang diamalkan nenek moyang itu masih kekal di kampung itu dan berharap turut diwarisi golongan muda supaya apa yang dilakukan di kampung kami berterusan.

“Ramai yang mengakui, terutama anak muda tidak pernah melihat kaedah membuat laksa Terengganu secara tradisional, mengunakan peralatan lama seperti kebok tembaga, palang buaya, kuali dan lesung kayu.

“Kebok dan lesung kayu masih elok walaupun sudah berusia lebih 100 tahun, kini disimpan pewaris dan akan diguna pakai setiap kali dijemput untuk membuat demontrasi membuat laksa,”katanya.

Beliau demikian kepada teganukita pada Program Membuat Laksa Terengganu di kampung itu, petang semalam.

Seorang penduduk, Siti Ramlah Yunus, 74, berkata dia mewarisi menu membuat laksa Terengganu dari arwah emak dan ayah, kini diturunkan kepada anak kerana mahu tradisi itu dikekalkan.

Katanya,  pada awal 1950, laksa dibuat daripada beras yang baru dituai, direndam kemudiannya dibawa ke tepi sungai untuk menghasilkan laksa, sebaik selesai proses merebus, laksa akan dibasuh menggunakan air sungai.

“Kuah laksa pula akan dimasak berasaskan tiga resipi iaitu kuah masak, kuah putih dan kuah manis.

“Laksa bersama kuah kemudiannya akan di hantar ke masjid atau diagihkan kepada  penduduk berdekatan,” katanya.

Pembuat laksa, Nordin Mohd, 60, berkata rasa laksa tradisional atau laksa kebok sangat sedap, berbeza dengan laksa  cara moden yang menggunakan mesin.

Katanya, dia bersama 60 penduduk mengambil masa dua hari untuk menghasilkan laksa tradisional, bermula semalam dengan merendam 60 kilogram beras.

“Pada pagi ini (semalam) turun beramai-ramai seawal 7 pagi, untuk memulakan tugasan merebus beras yang direndam dalam  daun pisang, diikuti menumbuk, melenyek, membuat kepingan untuk dimasukkan ke dalam acuan kebok.

“Selepas itu, memusingkan kebok untuk menghasilkan laksa, kemudian proses merebus, membasuh dan akhir sekali menjamu selera,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram