Duyong Art Festival Himpun Lebih 50 Usahawan Seni Kreatif

By kirthiga

Duyong Art Festival (DAF) 2016 yang akan berlangsung selama dua hari bermula esok di Perkarangan Jeti Pulau Duyong, Kuala Terengganu bakal menghimpunkan lebih 50 usahawan seni kreatif negeri ini.

Penyelaras acara, Nik Mohd. Hazuwal Nik Lah berkata, festival kali kedua dianjurkan Duyong Art Gallery bersama Terengganu Backpackers itu menyasarkan kehadiran lebih 5000 pengunjung.

“Acara ini merupakan karnival seni berkonsep santai yang menjadi tarikan terutamanya kepada golongan muda dan belia terhadap hasil seni tempatan dan juga produk Terengganu.

“Anak-anak muda ini akan berkampung disini secara santai untuk mengadakan pameran, jualan serta persembahan jalanan di sekitar dataran. Uniknya, sebahagian usahawan ini akan berkarya dengan produk masing-masing diatas jeti Pulau Duyong,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, antara pengisian aktiviti sepanjang festival berlangsung termasuk pameran seni kraftangan, arca, makanan tradisional serta persembahan seni budaya termasuk oleh pemuzik jalanan.

“Disamping itu, tidak ketinggalan pelbagai aktiviti menarik melibatkan warga kampung seperti permainan tradisional dan cabaran nelayan,” ujarnya.

Menurut beliau, selain dapat ketengahkan bakat-bakat terpendam anak muda, ia juga bertujuan menghimpun penggiat seni negeri ini dibawah satu bumbung agar maklumat yang berkaitan dapat diperolehi dan disalurkan dengan mudah kepada sasaran.

Katanya, penganjuran DAF 2016 turut mendapat sokongan dan kerjasama oleh pelbagai agensi kerajaan mahupun swasta, penggiat seni kreatif dan seni jalanan antaranya Kerajaan Negeri Terengganu, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu, Pejabat Daerah Kuala Terenganu dan pelbagai agensi lain.

“Orang ramai dijemput memeriahkan DAF 2016, malah pengusaha bot Pulau Duyong menyediakan pengangkutan khas bot penambang ulang alik dari Pulau Warisan ke Jeti Pulau Duyong,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

May 2023
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram