FAMA Sasar Hasil Jualan Di Pasar Tani RM35 Juta

By kirthiga

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Terengganu menyasarkan kira-kira RM35 juta hasil jualan di 27 pasar tani seluruh Terengganu sepanjang tahun ini.

Pengarah FAMA Negeri, Hasan Jusoh berkata, FAMA yakin sasaran itu mampu dicapai, kerana perolehan jualan sehingga Oktober lalu sudah melebihi RM33 juta.

Katanya, jumlah itu pastinya berbeza jika dibandingkan dengan perolehan jualan yang dicatat pada tahun lalu iaitu hanya kira-kira RM32 juta.

“Peningkatan jualan hasil pembukaan pasar tani baharu, penganjuran pelbagai aktiviti dan selain kesedaran orang ramai yang mahu mendapatkan barang keperluan murah dan segar,”katanya kepada Teganukita.my.

Mengulas lanjut mengenai Pasar Tani Tepoh, Hasan mengakui pasar tani yang beroperasi April lalu kurang mendapat sambutan.

Katanya, menyedari situasi itu, FAMA dengan kerjasama Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Tepoh mengambil inisiatif mengadakan pelbagai aktiviti termasuk cabutan bertuah, pertandingan mengubah bunga hidup dan tata hias makanan.

“Pelaksanaan program setiap pagi Sabtu itu dimulakan lebih sebulan lalu dan kesannya cukup membanggakan kerana yang hasil jualan yang diperolehi peniaga semakin meningkat setiap minggu,”katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram