Kawasan Setiu Wetland Diperluas

By kirthiga

Tanah Bencah Setiu atau dikenali sebagai Setiu Wetland akan diperluaskan kawasannya sehingga ke Merang, Setiu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee berkata buat masa sekarang keluasan Setiu Wetland adalah seluas 400 hektar bermula dari Kuala Setiu ke cabang Sungai Penarik.

Beliau berkata, bagi menyelenggara kawasan tersebut, peruntukan daripada kerajaan negeri dan beberapa agensi lain.

“Sekarang ini, tidak kurang daripada RM8 juta telah diperuntukkan oleh kerajaan negeri melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) bagi membolehkan pergerakan awal pembangunan Setiu Wetland dapat dibuat serta merta.

“Selain itu, peruntukan sebanyak RM5 juta daripada Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan turut diterima bagi menjalankan kerja-kerja disini,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Majlis Perasmian Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Terengganu 2016 di Kampung Mangkok, Setiu.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif WWF Malaysia, Dato’ Dr Dionysius S.K. Sharma, Pegawai Daerah Setiu, Talaha Ali dan Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, Dato’ Azmi Nordin.

Tambah Mohd Jidin, buat masa sekarang, Pejabat Tanah dan Daerah Setiu telah membenarkan kerja-kerja awal dalam melaksaknakan beberapa perkara.

“Antara kerja-kerja yang telah mendapat kelulusan adalah kerja mandalam dan membuat beberapa pusat pendaratan (jeti) bagi memolehkan kerja pengurusan, kerja sosial dan kerja untuk penyelidikan dilaksanakan,” katanya.

Ujarnya lagi, sehingga kini sebanyak 128 spesies burung telah dicatatkan di kawasan Setiu Wetland selain daripada spesies binatang lain seperti tuntung sungai dan juga penyu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

May 2023
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram