Kementerian Pendidikan Teliti Kes Shalwati

Kementerian Pendidikan Malaysia akan meneliti sebaik mungkin kes Shalwati Norshal yang dihukum penjara oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden, semalam selain memberi jaminan tidak akan sewenang-wenangnya mengenakan hukuman berat.

Shalwati yang juga seorang guru bercuti tanpa gaji ditahan reman bersama suami Azizul Raheem Awalludin, sejak 18 Dis tahun lepas, kerana didakwa memukul tangan seorang anak lelaki mereka kerana tidak solat.

Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, berkata perundangan terhadap kes itu tetap diteruskan kerana sudah termaktub dalam akta.

“Hukuman yang bakal dikenakan adalah sebaik-baik pertimbangan bagi mengelak mangsa, keluarga terutama anak-anak terus dibebani masalah.

“Kita perlu lihat banyak aspek termasuk merujuk kepada pihak profesional dalam undang-undang berkaitan sebelum tindakan atau hukuman diambil.

“Lagi pun kes seumpama ini yang membabitkan hukuman penjara di luar negara tidak pernah berlaku,” katanya .

Beliau berkata kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Pengajian Tinggi di Universiti Malaysia Terengganu, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama Naib Canselor UMT, Prof Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komo.

Idris turut memberitahu karnival seumpama itu yang menggunakan tagline `Jom Masuk U’ mampu menjadi tempat rujukan terbaik atau dianggap `One Stop Centre’ (Pusat Sehenti) kepada orang ramai.

“Program tahunan KPT itu dilaksanakan semenjak 2005 turut menyediakan maklumat akreditasi dan pembiayaan kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf, pelajar lepasan asasi, diploma, sijil dan diploma kemahiran.

‘Karnival itu sudah tentu mampu mendidik dan memupuk kesedaran di kalangan pemohon dan masyarakat awam mengenai pelaksanaan permohonan kemasukan ke IPTA melalui Aplikasi Dalam Talian (Online),” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *