Kementerian Pendidikan Teliti Kes Shalwati

By kirthiga

Kementerian Pendidikan Malaysia akan meneliti sebaik mungkin kes Shalwati Norshal yang dihukum penjara oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden, semalam selain memberi jaminan tidak akan sewenang-wenangnya mengenakan hukuman berat.

Shalwati yang juga seorang guru bercuti tanpa gaji ditahan reman bersama suami Azizul Raheem Awalludin, sejak 18 Dis tahun lepas, kerana didakwa memukul tangan seorang anak lelaki mereka kerana tidak solat.

Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, berkata perundangan terhadap kes itu tetap diteruskan kerana sudah termaktub dalam akta.

“Hukuman yang bakal dikenakan adalah sebaik-baik pertimbangan bagi mengelak mangsa, keluarga terutama anak-anak terus dibebani masalah.

“Kita perlu lihat banyak aspek termasuk merujuk kepada pihak profesional dalam undang-undang berkaitan sebelum tindakan atau hukuman diambil.

“Lagi pun kes seumpama ini yang membabitkan hukuman penjara di luar negara tidak pernah berlaku,” katanya .

Beliau berkata kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Pengajian Tinggi di Universiti Malaysia Terengganu, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama Naib Canselor UMT, Prof Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komo.

Idris turut memberitahu karnival seumpama itu yang menggunakan tagline `Jom Masuk U’ mampu menjadi tempat rujukan terbaik atau dianggap `One Stop Centre’ (Pusat Sehenti) kepada orang ramai.

“Program tahunan KPT itu dilaksanakan semenjak 2005 turut menyediakan maklumat akreditasi dan pembiayaan kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf, pelajar lepasan asasi, diploma, sijil dan diploma kemahiran.

‘Karnival itu sudah tentu mampu mendidik dan memupuk kesedaran di kalangan pemohon dan masyarakat awam mengenai pelaksanaan permohonan kemasukan ke IPTA melalui Aplikasi Dalam Talian (Online),” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram