Kesun Jelajah Setiap Daerah Persembah Tarian Singa

By kirthiga

Tarian Singa Kesun ataupun dahulunya dikenali sebagai Kelab Kebudayaan dan Sukan Terengganu (Kesun) akan melakukan persembahan di setiap daerah di Terengganu bermula hari ini sempena sambutan Tahun Baru Cina.

Pengerusinya, Datuk Alex Ong berkata langkah tersebut diambil bagi mendekatkan lagi budaya masyarakat Cina kepada masyarakat terutamanya kaum-kaum lain.

Katanya, persembahan tarian singa itu adalah seni budaya masyarakat Cina bukannya acara keagamaan seperti yang digambarkan oleh kaum lain.

“Sempena Tahun Baru Cina ini, Tarian Singa Kesun akan melakukan persembahan secara menyeluruh di kawasan-kawasan tumpuan ramai selama dua minggu bermula hari ini sehingga 22 Februari ini.

“Dengan adanya aktiviti sebegini, diharapkan agar masyarakat dapat mengenali budaya kaum Cina dengan lebih dekat tanpa mengira agama dan bangsa mereka,” katanya.

Beliau ditemui pemberita pada Majlis Perasmian Tarian Singa Kesun yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Komunikasi dan Multimedia, A. Latiff Awang di Mydin Mall Gong Badak, Kuala Nerus, hari ini.

Tarian Singa Kesun dianggotai oleh 55 ahli yang terdiri dari pelbagai kaum antaranya Melayu, Cina dan India.

Pada majlis tersebut juga, turut diperkenalkan 10 kostum baharu yang dibawa khas dari China bagi sambutan Tahun Baru Cina pada tahun ini.

Kos keseluruhan kostum tersebut bernilai lebih dari RM60,000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram