Madrasah Al- Ululmiyyah Addiniyyah, Mini Pusat Islam Tersohor Di Kuala Berang

By kirthiga

Bukan sahaja menerapkan ilmu agama kepada pelajarnya, Madrasah Al- Ululmiyyah Addiniyyah Batu Bersurat Kuala Berang (MAABB) di Kampung Buluh akan berfungsi sebagai Mini Pusat Islam tersohor di daerah ini.

Selain berfungsi sebagai madrasah,MAABB juga menempatkan Galeri Syeikh Daud Al Fatani yang mempamerkan lebih daripada 20 daripada 100 manuskrip beliau.

ADUN Kuala Berang, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang berkata,madrasah itu di bina di Kampung Buluh kerana di sinilah bermulanya islam di Terengganu dengan penemuan Batu Bersurat di kawasan tersebut.

“Kita telah ubahsuai sebuah masjid lama yang berusia lebih dari 100 tahun untuk di jadikan sebuah madrasah atau pusat ilmu untuk masyarakat di Kuala Berang yang ingin mendalami ilmu agama.

“Hampir RM400 ribu telah di belanjakan untuk proses pengubahsuaian dan melengkapkan Madrasah ini daripada peruntukan Adun dan setakat ini saya cukup berpuas hati dengan perkembangannya.”kata Tengku Putera ketika ditemui teganukita baru-baru ini.

Menurut Tengku Putera lagi,sebuah Akademi Huffaz Cilik untuk melahirkan pelajar tahfiz muda turut di wujudkan di madrasah tersebut bagi mereka yang berusia tujuh hingga dua belas tahun.

“Kita harap mereka ini berjaya menghafal sekurang-kurangnya tiga juzuk Al Quran dan selepas itu akan membantu mereka menyambung di pusat islam yang lain”katanya.

Selain itu,MAABB juga mengadakan kuliah agama dan kelas membaca Al Quran dewasa sebagai program mingguan bagi memastikan ilmu agama terus subur di kalangan masyarakat terutama di Kuala Berang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram