Muzium Maya Terengganu Pertama Malaysia, Ketiga Di Dunia

By kirthiga

Kerajaan negeri mula memperkenalkan Muzium Maya bagi membolehkan 33,000 bahan sejarah dan artifak milik Lembaga Muzium Negeri Terengganu dapat dilihat melalui capaian secara interaktif.

Muzium Maya Terengganu yang diwujudkan dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia itu adalah pertama di Malaysia dan ketiga di dunia.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Dan Kebudayaan Negeri, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman berkata, melalui program itu, pihak muzium bukan sahaja dapat menjimatkan kos, malah menjimatkan ruang pameran.

Katanya, terdapat banyak artifak yang tidak dapat dipamerkan kerana ruang yang sempit walaupun khazanah tersebut sangat bernilai tinggi.

“Projek ini juga dapat memberi kesedaran kepada pelawat tentang kepentingan warisan budaya yang ditinggalkan nenek moyang,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Perasmian Sompisium ICT Dalam Warisan Budaya dan Pelancaran Sistem Muzium Maya di Muzium Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Osman Muda, Pengarah Muzium Terengganu, Mohd Yusof Abdullah dan Timbalan Naib Canselor UKM, Prof Dato’ Imran Ho Abdullah.

Sementara itu, Imran memberitahu buat permulaan sebanyak 400 artifak dimuatkan ke dalam sistem itu, dan selebihnya akan diselaras secara berperingkat-peringkat.

“Kami yakin sistem muzium maya ini mampu memberi manfaat dan impak besar kepada masyarakat hasil daripada proses penyelidikan dan kerjasama erat enam pakar UKM,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram