Pangsapuri Keempat Di Ladang Tanjung Kapur

By Anita

Dato’ Seri Ahmad Said bersama sebahagian penerima kunci dan surat tawaran Pangsapuri Ladang Gemilang II di Ladang, Kuala Terengganu, petang semalam. Foto Zulkipli Putra.

Sebuah pangsapuri setinggi 30 tingkat akan dibina di kawasan  seluas 15 hektar di Ladang Tanjung Kapur, Kuala Terengganu bagi memenuhi keperluan perumahan rakyat serta penempatan semula penduduk yang terlibat dengan proses pengambilalihan tanah oleh kerajaan.

Pangsapuri yang sedang dalam perancangan kerajaan negeri itu akan dilengkapi dengan lot perkedaian dan pelbagai kemudahan lain.

Ia sebagai tambahan kepada dua buah pangsasuri sedia ada iaitu Ladang Gemilang I sudah didiami 170 penghuni dan Ladang Gemilang II setinggi 12 tingkat pula bakal dimiliki 192 ketua keluarga dalam tempoh terdekat .

Manakala, satu pangsapuri sama di Ladang Tok Pelam setinggi 30 tingkat menyediakan 407 unit kediaman berkeluasan lebih 840 kaki persegi berharga RM195,700 (sebelum subsidi) sudah siap sepenuhnya, bakal diagihkan kepada pemilik dalam tempoh terdekat.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri sememangnya prihatin dengan nasib penduduk di kawasan ini kerana mengetahui mereka kurang berkemampuan untuk membina rumah sendiri apatah lagi membabitkan kawasan bandar.

Katanya, projek perumahan di Ladang Tanjung Kapur itu kelak akan diberi keutaman kepada penduduk Ladang, Ladang Sahak, Ladang Tok Pelam dan Kampung Tanjung yang terlibat dengan penstrukturan semula bandar raya Kuala Terengganu.

“Ia akan dijual dengan harga subsidi yang munasabah agar tidak membebankan penduduk,” katanya kepada media selepas Majlis Penyerahan Kunci Dan Surat Tawaran Pangsapuri Ladang Gemilang II di Kuala Terengganu, petang semalam.

Hadir sama, Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT), Dato’ Osman Muda; Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Mohd Sabri Alwi dan Pegawai Khas Kepada Menteri Besar, Badrol Hisham Zaki.

Sebelum ini, penduduk yang berpindah ke Pangsapuri Ladang Gemilang I diberi subsidi 50 peratus bagi setiap unit berharga RM150,000 yang melayakkan mereka membeli kediaman berkenaan pada harga RM75,000 sahaja.

Ahmad memberitahu, sektor perumahan menjadi agenda penting kerajaan negeri dalam usaha memberi kesejahteraan kepada kehidupan rakyat di bandar mahupun luar bandar.

“Oleh itu kerajaan negeri mengambil daya usaha membangunkan Kampung Ladang dan kawasan sekitarnya serta membina pangsapuri untuk menempatkan mereka dengan lebih selesa,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

October 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram