PBT Disaran Lebih Telus Sampaikan Maklumat Perbelanjaan

By kirthiga

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di seluruh negara disarankan agar lebih telus dan terbuka dalam menyampaikan segala perbelanjaan mereka kepada rakyat.

Menteri Kesejahteraan Bandar Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Abdul Rahman Dahlan berkata pada zaman sekarang, rakyat ingin tahu bagaimana cukai-cukai yang dibayar oleh mereka dibelanjakan.

“Di peringkat pusat dan negeri, kita mempunyai sesi parlimen dan sidang Dewan Undangan Negeri untuk membentangkan perbelanjaan.

“Namun, tidak di peringkat kerajaan tempatan yang juga mempunyai kuasa dalam mengutip cukai, kompaun dan sebagainya,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Projek Perintis Bandar Mesra Pejalan Kaki di Jalan Kampung Daik, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Speaker DUN, Dato’ Mohd Zubir Embong; Ketua Setiausaha Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Mohammad Mantek, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Osman Muda, dan Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Mohamad Kamil Othman.

Mengulas lanjut, Rahman berkata tanpa keterbukaan, rakyat tidak akan tahu segala perbelanjaan yang telah dibuat oleh PBT di kawasan mereka.

Tambahnya, ramai diantara rakyat tidak tahu aliran daripada cukai yang telah dibayar oleh mereka.

“Apabila kita terbuka dan telus kita akan dapat keyakinan rakyat bahawa duit mereka dibelanjakan dengan baik.

“Selain itu, mereka juga akan dapat memahami cabaran serta kekangan yang dihadapi oleh PBT samada pihak PBT mempunyai wang ataupun tidak akibat daripada ramai tidak membayar cukai,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram