Perhutanan Terengganu Mahu Tubuh Persatuan Malim Gunung

By kirthiga

Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu berhasrat menubuhkan Persatuan Malim Gunung Terengganu sebagai langkah mengawal keselamatan pendaki dan menjaga kebersihan kawasan hutan lipur serta pergunungan di negeri ini.

Pengarahnya, Dato’ Azmi Nordin berkata, lebih 30 malim gunung disasarkan dapat berkhidmat di lokasi yang bersesuaian dan buat permulaan ia disediakan di kawasan Hutan Lipur Chemerong, Pasir Raja, Dungun, pada awal bulan Mac ini.

“Mereka akan dibayar mengikut pakej yang akan ditetapkan Jabatan Perhutanan, persatuan dan pihak berkaitan seperti agensi pelancongan.

“Kita akan melihat perkara itu dalam tempoh enam bulan, sekiranya menampakkan perkembangan positif terutama berkaitan penerimaan pendaki, perkhidmatan sama akan diperkenalkan ke Gunung Tebu, Besut,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Menurutnya, bagi tujuan itu, pihaknya mengalu-alukan orang ramai, terutama penduduk setempat yang mempunyai pengalaman mendaki, sihat fizikal dan mental serta mempunyai minat yang tinggi menjadi malim gunung.

“Setiap permohonan perlu dikemukakan kepada Jabatan Perhutanan berdekatan, sekiranya melepasi syarat ditetapkan, mereka akan dipanggil untuk mengikuti beberapa siri kursus sebagai syarat manjadi malim gunung,” katanya.

Azmi berkata, cadangan memperkenalkan malim gunung sangat wajar kerana bukan saja bertujuan menjaga keselamatan, pengangkutan barang malah peting bagi menjaga kebersihan.

“Berdasarkan laporan, kawasan hutan dan gunung di negeri ini mula dicemari pelbagai jenis sampah sarap, berikutan peningkatan jumlah pendaki.

“Sebelum ini hanya sekitar 200 individu sebulan, kini meningkat sekali ganda mencecah lebih 400 pendaki di Hutan Lipur Chemerong dalam tempoh sama, berkemungkinan faktor diviralkan ramai pihak,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram