RM30 Juta Untuk Pembangunan Dua Pekan Utama Di DUN Jabi

By kirthiga

Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi, Setiu, akan berubah wajah apabila dua pekan utama, Jabi dan Renik akan dimajukan sebagai pusat pertumbuhan baharu dalam tempoh dua tahun mulai tahun ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar berkata, berikutan juga kawasan terbabit akan dipecahkan kepada Jabi Utara bermula dari pekan Jabi hingga ke Kampung Apal manakala kawasan Jabi Selatan dari Renik hingga ke sempadan Permaisuri.

Katanya, pembangunan semula pekan utama kawasan terbabit perlu diberi perhatian segera kerana pertumbuhan penduduk yang pesat dan memerlukan pelbagai kemudahan asas untuk pembangunan sosial dan ekonomi.

Beliau berkata, Majlis Daerah Besut (MDB) diberi tugas dan tanggungjawab untuk merancang pembangunan semula beberapa pekan kecil dan dinaik taraf selaras dengan kemajuan masa kini.

“Kawasan DUN Jabi juga memerlukan kemudahan bank dan perkhidmatan pos bagi memudahkan penduduk berurusan dengan agensi berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis penyerahan kunci rumah kepada warga emas, Abdul Wahab Ibrahim, 60 dari Kampung Padang Lengkuas, Jabi, dekat Jertih, semalam.

Abdul Wahab seorang penoreh getah menerima rumah yang dibina oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) menerui Projek Ziarah Asnaf syarikat koporat terbabit.

Rumah tiga bilik berharga RM50,000 mengandungi tiga bilik tidur, ruang tamu yang selesa dan disediakan peralatan perabut dan elektrik .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram