Rumah Tradisional Terengganu Dipindah ke Muzium Warisan UPM

By kirthiga

Rumah Bujang Berserambi, sebuah rumah tradisional Melayu lama Terengganu menjadi pilihan Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk dipindah ke Muzium Warisan Melayu universiti itu di Serdang, Selangor.

Pengarah Muzium Warisan Melayu UPM, Dr. Muhammad Pauzi Abd Latif berkata, rumah itu yang dianggar berusia 150 tahun dan terletak di Kampung Tanjung, Kuala Terengganu merupakan satu daripada empat jenis rumah tradisional Melayu terkenal di negeri ini, antaranya ialah rumah bujang berpeleh, rumah te’le dan rumah limas potong Belanda.

“Rumah yang masih mengekalkan seni bina asal itu dibina sendiri oleh pemilik asalnya, Wan Muda Wan Hassan, yang merupakan seorang tukang perahu selain pandai membuat barang-barang tembaga,” katanya kepada pemberita semalam.

Beliau berkata, UPM mengambil masa kira-kira enam bulan bagi mengenal pasti rumah itu dengan dibantu muzium dan Kerajaan Negeri Terengganu.

Rumah itu diserah kepada UPM oleh pemiliknya ketika ini iaitu Wan Ahmad Hassan Wan Abdullah, 57, yang merupakan cucu kepada Allahyarham Wan Muda.

“Rumah ini diserahkan secara rasmi oleh Wan Ahmad Hassan pada dua minggu lalu untuk dipulihara serta dibaik pulih dan akan ditempatkan di Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram