SPRM Kaji Keberkesanan Tindakan Pencegahan

By [email protected] SM Noor

Oleh: Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU, 9 Julai - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Terengganu menjalankan satu kajian selidik berkenaan keberkesanan tindakan pencegahan rasuah di Malaysia.

Pengarahnya, KPKPj (Ketua Penolong Kanan Pesuruhjaya) Ruslan Che Amad berkata, antara responden yang perlu memenuhi Kajian Persepsi Keberkesanan Tindakan Pencegahan Rasuah Oleh SPRM 2020 (KPATRM2020) itu adalah ahli politik.

"Objektif kajian ini tertumpu kepada penilaian terhadap usaha-usaha pencegahan rasuah secara menyeluruh yang telah dilaksanakan oleh SPRM bagi tahun 2020," jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak media selepas mengadakan kunjungan hormat ke Pejabat Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, semalam.

Turut hadir ialah Timbalan Pengarah SPRM, PPj (Penolong Pesuruhjaya) Zainol Ayob, Penolong Pengarah SPRM, PsK (Penguasa Kanan) Najwa Mohd Sabry dan Penolong Setiausaha DUN Terengganu, Mohd Amirul Affiq Azemi.

Menurutnya, tujuan utama kunjungan hormat itu adalah sebagai salam perkenalan kepada Dato' Yahaya Ali.

Beliau sebelum ini bertugas di SPRM Wilayah Persekutuan Putrajaya dan berpindah ke negeri Terengganu serta mula berkhidmat pada Januari 2020.

Ruslan menambah, penerangan ringkas mengenai kajian telah diberikan dan YDP DUN bersetuju untuk memberikan kerjasama sepenuhnya bagi membantu dan menyokong usaha SPRM dalam kajian yang dijalankan ini.

"Selain itu, topik perbincangan juga merujuk kepada isu-isu integriti, program-program pencegahan serta penerangan tugas-tugas yang dijalankan oleh SPRM," tambah beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram