Syarikat Korporat, NGO Diharap Bantu Bangunkan Pusat Hemodialisis

By Anita

Syarikat korporat dan badan bukan kerajaan (NGO) diharap mengambil inisiatif untuk  membangunkan pusat hemodialisis sebagai tambahan kepada pusat rawatan kerajaan sedia ada, berikutan keperluan kepada perkhidmatan itu amat tinggi di kalangan pesakit buah pinggang di negeri ini.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Terengganu  (JKM), Zuhami Omar, juga  menyarankan konsep pusat rawatan itu bukan sekadar mencari keuntungan, sebaliknya pada masa yang sama perlu menekankan kebajikan kepada rakyat.

“Semua sedia maklum pusat itu memerlukan kos yang tinggi untuk dibangunkan dan mungkin mencecah sehingga jutaan ringgit kerana setiap mesin hemodialisis amat mahal.

“Pada pandangan saya, di samping mencari keuntungan sedikit, pengusaha pusat rawatan itu juga perlu memberi sumbangan kepada golongan yang memerlukan dengan mengenakan kadar caj yang lebih rendah,” katanya kepada pemberita selepas Program Ziarah Kebajikan Serikandi di Rumah Sejahtera Taman Bahagia, Wakaf Dua, Bukit Payong, Kuala Terengganu, kelmarin.

Program anjuran Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Negeri Terengganu (Serikandi) dihadiri Yang Dipertuanya, To’ Puan Halina Zakaria.

Zahimi berkata, caj yang setimpal dan lebih rendah berbanding  pusat rawatan swasta yang sedia ada akan menjadi `saham akhirat’ sebagai usaha meringankan bebanan rakyat yang dalam kesusahan dan memerlukan perhatian mereka yang berkemampuan.

Katanya, pada masa yang sama, jabatannya juga akan terus memantau keperluan golongan yang memerlukan perhatian di negeri ini supaya tidak terlepas dari menerima bantuan bulanan am mahupun bantuan sokongan yang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

August 2020
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram