Tarik Pelancong Ke Kelab Golf Bukit Besi

By Anita

Dato’ Seri Ahmad Said menunjukkan bakap menyertai pertandingan golf jemputan sempena Majlis Perasmian Kelab Golf Bukit Besi di Bukit Besi, Dungun, hari ini. Foto oleh Zulkipli Putra.

Dalam usaha menarik lebih ramai pelancongan dan peminat sukan golf ke negeri ini, Kerajaan Terengganu meluluskan peruntukkan RM850,000 bagi menambah baik infrastruktur Kelab Golf Bukit Besi, Dungun.

Perutukan itu diagihkan melalui Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) bagi menambah baik prasarana asas di kelab itu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri bersetuju meluluskan peruntukan itu berdasarkan kepada potensi yang dimiliki kelab golf itu untuk lebih mahu pada masa hadapan.

Beliau melahirkan keyakinan, usaha yang dilaksanakan itu mampu menarik lebih ramai pengunjung luar dan pelancong ke Dungun.

“Sewajarnya pihak berkaitan perlu perbanyakkan program dan pertandingan di kelab golf ini sebagai langkah menambah bilangan ahli sedia ada,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perasmian Kelab Golf Bukit Besi, di Dungun hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri, YB. Roslee Daud dan Pengurus Besar Ketengah, Wan Mat Amin Wan Daud.

Sementara itu, Pengerusi kelab itu, Zakaria Awang berkata, kelab kini berwajah baru dengan pelbagai kemudahan infrastruktur tambahan setelah melalui proses menaik taraf dengan kos keseluruhan sebanyak RM2.8 juta.

“Rumah kelab baru itu dinaiktaraf bagi menggantikan rumah kelab asal yang dibina sejak 22 tahun lalu kini mempunyai kemudahan yang lebih lengkap termasuk empat unit banglo dan 16 unit chalet untuk penginapan anggota kelab, pejabat, bilik mesyuarat dan kafeteria serta kedai menjual peralatan golf.

“Proses naik taraf itu diharap mampu menarik kedatangan lebih ramai pemain golf dari dalam dan luar negara selain penganjuran lebih banyak kejohanan golf di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

“Kelab ini mempunyai lapangan 18 lubang di kawasan seluas 300 ekar, malah ini adalah satu-satunya padang golf yang dikekelingi tasik semulajadi dan masih kekal terpelihara dari sebarang pencemaran,” katanya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

May 2023
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram