Terengganu Jadi Perintis Kokurikulum Kelas Al-Quran Orang Buta

By kirthiga

Persatuan Orang Cacat Penglihatan Islam (Pertis) Wilayah Terengganu menjadi perintis dalam memperkasakan kokurikulum  al-Quran Braille di kelas mengaji yang dibuka sejak 2007.

Apa yang dilaksanakan melalui penekanan modul, kaedah dan fasa tertentu itu sebagai usaha melahirkan golongan cacat penglihatan celik al-Quran.

Konsep yang diguna pakai itu mula diikuti persatuan orang cacat penglihatan di negeri lain antaranya, Pahang, Kuala Lumpur, Kedah dan yang terbaru Kelantan.

Pengerusi Pertis, Mohd Fauzi Mansor, berkata banyak pihak mengakui berminat kerana apa yang diterapkan kelas milik persatuan kami mudah difahami dan diikuti pelajar dalam tempoh singkat.

Katanya, lima tahun pertama memperkenalkan al-Quran Braille,  lima tahun seterusnya mengenali hukum dan tajwid serta seterusnya mempelajari kaedah hafazan dan taranum.

“Pihak kami bukan sahaja memberi penekanan tentang bacaan al-Quran braille malah menyampaikan ilmu agama melalui kuliah yang dikelola tenaga pengajar berpengalaman.

“Pada masa sama, mewajibkan setiap pelajar mengikuti kelas Bahasa Arab, mendedahkan pelbagai aktiviti bersama masyarakat luar, termasuk silat, pertandingan futsal, memancing dalam usaha memasyarakatkan OKU,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Program Pengenalan Penggunaan al-Quran Braille di Kelas Mengaji al-Quran Braille Seberang Takir, hari ini.

Bermula hanya lima pelajar dan seorang guru al-Quran  pada awal pembukaan kelas, kini mempunyai 50 pelajar cacat penglihatan dengan dibantu tujuh guru dalam tempoh sembilan tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram