Tiada Arahan Bendera Separuh Tiang Di Terengganu

By Anita

Kerajaan negeri tidak bercadang mengikut langkah beberapa negeri lain yang mengibarkan bendera separuh tiang bagi menghormati tragedi MH370 memandangkan keadaan sebenar mengenai kehilangan pesawat milik Malaysia Airlines (MAS) itu masih belum jelas.

Sebaliknya, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said meminta agar semua pihak di negeri ini meneruskan solat hajat bagi meminta petunjuk daripada ALLAH SWT dan mempermudah operasi mencari serta menyelamat pesawat yang hilang sejak 8 Mac itu.

“Buat masa ini kita belum mengeluarkan arahan (untuk kibar bendera separuh tiang) kerana sehingga kini kita tidak tahu keadaan sebenar, malah Majlis Fatwa Kebangsaan juga memutuskan solat jenazah ghaib untuk mangsa terlibat tidak perlu buat masa ini.

“Bagaimanapun, kita sangat mengalu-alukan semua pihak untuk meneruskan solat hajat di tempat masing-masing supaya misi pencarian pesawat milik MAS itu dijumpai segera,” katanya baru-baru ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai langkah beberapa negeri antaranya Pahang, Johor dan Perak yang menaikkan bendera separuh tiang sebagai tanda simpati dan dukacita mengenai tragedi yang menimpa pesawat MH370.

Selain Terengganu, Kedah turut mengambil pendirian sama untuk tidak mengibarkan bendera separuh tiang bagi menghormati anggota keluarga yang masih menaruh harapan agar penumpang dan anak kapal penerbangan itu pulang dengan selamat.

Sebelum ini, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Majlis Fatwa Kebangsaan 25 Mac lalu menetapkan pelaksanaan solat jenazah ghaib untuk penumpang dan anak kapal penerbangan MH370 tidak perlu diadakan.

Jawatankuasa itu memutuskan bahawa kesemua  anak kapal dan penumpang MH370 dikategorikan sebagai orang hilang (mafqud) hingga usaha mencari dimuktamadkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram