Wan Abu Bakar Pengerusi TDM

By kirthiga

Bekas Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Leftenan Jeneral (B) Tan Sri Wan Abu Bakar Omar (gambar), 65, dilantik sebagai Pengerusi TDM Berhad (TDM) mulai 1 Mac lalu.

Pelantikan itu diumumkan oleh Bursa Kuala Lumpur menerusi kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Wan Abu Bakar pernah berkhidmat selama 39 tahun di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) merangkumi penugasan dalam bidang operasi, perisikan dan pengurusan.

Ketika mengetuai Bahagian Perisikan Pertahanan, beliau berjaya menganjurkan banyak inisiatif dalam usaha mendekatkan komuniti perisikan pertahanan di peringkat serantau dan antarabangsa.

Beliau juga pernah dilantik sebagai Ketua Pengarah Task Force 2010 (Malaysia) mulai 2007 hingga 2009 dengan memikul tanggungjawab sebagai wakil kerajaan Malaysia dalam usaha membantu kerajaan Thailand mewujudkan keamanan di wilayah selatan negara berkenaan.

Wan Abu Bakar ditauliahkan pangkat Leftenan Muda selepas mengikuti latihan pegawai kadet di Maktab Tentera Diraja, Sungai Besi pada 1972.

Beliau pernah mengikuti pengajian dalam bidang Perang Saraf di Fort Bragg, Amerika Syarikat; Kajian Strategik di Joint Services Staff College, Australia; Kajian Keselamatan dan Strategik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) serta Maktab Turus Angkatan Tentera di sini.

Anak kelahiran Terengganu itu kini memegang jawatan Pengerusi Yayasan Kebajikan dan Pendidikan Asia Tenggara (Seaweed), Pengerusi Hotel Permai Kuala Terengganu, Ahli Jawatankuasa Pelaksanaan dan Penyelarasan (ICC ECER) Negeri Terengganu dan Pengarah Terengganu Incorporated (T.I.) Sdn. Bhd.

TDM merupakan anak syarikat kerajaan negeri Terengganu yang bergiat dalam sektor perladangan kelapa sawit dan perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Syarikat itu kini memiliki lebih 40,000 hektar ladang kelapa sawit di sekitar Terengganu dan Kalimantan Barat, Indonesia.

TDM juga mempunyai empat hospital pakar masing-masing di Petaling Jaya, Kuala Lumpur, Kuantan dan Kuala Terengganu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takwim

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
naahh

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Hiburan

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram